Dela nyhet
Rapport 4: KFÖ VL 24 Torsdag 12 september
26 sep, 08:16 0 kommentarer
Denna dag blev resans längsta dag. Frukost 06.15 på hotellet i DRAMMEN, som vanligt med hungriga gäster som ivrigt väntade på att frukosten ställdes fram - för sent tyckte några morgonpigga. Nu går det undan på morgonen och bussen lastades i ett rasande tempo genom chaufför Jakob och Ola J försorg - BILD - så att tidplanen hölls och resan mot KONGSVINGER kunde påbörjas klockan 07.30. Tack vare att resan genomfördes i buss, kunde bussfil utnyttjas då vi passerade OSLO i morgonrusningen. Under resan berättade Bo S om Allan Man. Bo arbetade tillsammans med Allan under åtta år på Krigsskolan Karlberg. Väl framme i KONGSVINGER genomförde Lars N en terrängorientering vid fästningen- BILD - och berättade om dess historia - LÄNK - LÄNK. Sverige har under århundradens lopp försökt inta fästningen sex gånger, men aldrig lyckats. På fästningen kunde en av deltagarna se namnet på en anfader som varit fästningskommendant - BILD. Besöket avslutades med "bussfika" - BILD. Styrkta av förmiddagskaffe fortsatte turen med en kort förflyttning till Forsvarets veteransentrum utanför KONGSVINGER. Sjefssergeant Tommy Tomteberg tog emot - BILD - och berättade om verksamheten - LÄNK.
Efter en kort genomgång gjordes en rundvandring i de ändamålsenliga och vackra lokalerna. Lars W träffade en norsk veteran som tjänstgjort i KONGO året efter Lars var där. Deltagarna tackade för en bra genomgång genom Fredriks försorg - BILD. Efter uppsittning i bussen togs deltagarna till LIER öster om KONGSVINGER. Här blev det ett rollspel om slaget genom Lars N och Olle H försorg - BILD - LÄNK. Lars stridsmålade och pekade i terrängen var de olika trupperna fanns - BILD. Efter avslutad genomgång var det dags för fältlunch, bestående av kokt korv med tillbehör och kall dryck - BILD. På vägen mot riksgränsen stannade bussen till vid monumentet i LIER - BILD. Monumentet vårdas av SvMM -LÄNK. På vägen mot gränsen berättade Claes C om de radioapparater som Hjemefronten använde under 1940-talet samt om tysk signalspaning och förutsättningarna för att genomför det. Vid gränsen gavs det möjlighet att se Fredsmonumentet - BILD - LÄNK, Fredsklockan - BILD - LÄNK, Amatörradiostationen SJ9WL / LG5LG - BILD - LÄNK samt bli medborgare i MOROKULIEN - BILD - LÄNK. På väg mot nästa stopp togs vägen via CHARLOTTENBERG järnvägsstation, som var en viktig plats under 1940-talet. Fredrik berättade om permittent- och transittrafiken - LÄNK. Resan fortsatte i de Värmländska skogarna till JÄRNSKOG. Fredrik berättade om Upplands regemente I 8 beredskapsförband - LÄNK - innan vi var framme vid museet "BEREDSKAPSÅRA". I museet - LÄNK - fick vi, i två omgångar, se hur miljön var för de soldater som gjorde beredskapstjänst vid gränsen 1940-45 - BILD. I musett fanns ett tack till den som upplåtit förläggning åt ett förband ur Upplands regemente I 8 - BILD. Här bjöds det också på en tidig middag genom Hembygdsföreningens försorg. Lars N tackade Mikael och Monika för besöket, middagen och det fantastiska jobb som de lägger ned för att minnas beredskapstiden - BILD. Dagen sista stopp var BORGVIK. På vägen ditt spelades två låtar med anknytning till BORGVIK. Låt 1 - LÄNK och låt 2 - LÄNK. I BORGVIK tillverkades 2 500 000 nitar till Eiffeltornet och här har Oskar Magnusson sin konsthall i sliperiet - LÄNK - där han också spelat in låten. Väl framme i BORGVIK - LÄNK - tog hembygdsföreningens ordförande Stig Olsen emot. Därefter gick Lars igenom hur försvaret byggdes ut under beredskapsåren - BILD - samt hur striden var tänkt att genomföras, vilket krävde studier av Infanterireglemente II 1940 - BILD.
Därefter var det besök i terrängen för att granska "draktänder" och olika sorters värn - BILD - BILD. När deltagarna kom tillbaka till bussen för fortsatt guidning i området mötes de av Major Jernberg, chef för 1. bataljonen I 38 (Roslagens regemente som I 8 var utbildningsansvarig för) - BILD. Bataljonen ryckte in 10 september 1942 och transporterades till BORGVIK för befästningsarbeten, för att i oktober flyttas till TÖCKFORS. Majoren försökte förmå deltagarna "Landstormen" att hjälpa till med befästningsarbetet, utan resultat. Guidning fortsatte med besök vid flera bunkrar och ett skyddsrum som använts som förbandsplats - BILD.
Besöket avslutades med att Lars tackade Stig Olsen för guidningen och det fantastiska arbete som hembygdsföreningen gör för att minnas beredskapsåren och allt arbete som gjorts av beredskapssoldater för att försvara Sverige - BILD. En lång dag med många intryck var över, nu en sista transport till hotellet i KARLSTAD och en hägrande smörgås med lämplig dryck vid 20.30. De flesta drog sig tidigt tillbaka för en natts god sömn.
Film (18 minuter) om slaget vid LIER 1814 - LÄNK
Nyhet 2024 - 70
Källa: Kamratföreningen
Bilder: Kamratföreningen och Per Nordlander
Kommentarer